Skip to main content

Operatie bij patellofemorale klachten

In de meeste gevallen hoeven patellofemorale klachten niet te worden geopereerd, maar volstaat fysiotherapie. Ervaart u langdurige (chronische) klachten aan uw knieschijf? Een operatie kan dan in sommige gevallen zinvol zijn, bijvoorbeeld bij een instabiele knieschijf.

Bij Orthoparc zijn we gespecialiseerd in het opereren bij patellofemorale klachten.

Hieronder leest u welke verschillende operaties wij kunnen uitvoeren.

Neem contact met ons op

Operatie patellofemorale instabiliteit

Het doel van de operatieve behandeling van patellofemorale instabiliteit (instabiele knieschijf) is correctie van de onderliggende anatomische afwijking naar normaal. Vaak wordt een combinatie van de hieronder beschreven technieken gebruikt om de knieschijf te stabiliseren.

Zowel een hoge of een lage stand van de knieschijf, alsook een afwijkende sporing kunnen worden gecorrigeerd door middel van een verplaatsing van de aanhechting van de Patellapees op het onderbeen (Tuberositas transpositie).

Operatieprocedure instabiele knieschijf

  • Er wordt een bloedleegteband aangebracht om minder bloedverlies te hebben en om het operatiegebied beter te kunnen zien.
  • Er wordt een snede gemaakt aan de voorzijde van het onderbeen om bij de knie en aanhechtingsplaats te komen.
  • Indien nodig wordt via deze snee ook de Hamstringspees losgemaakt.
  • Het bot wordt benaderd en de Tuberositas wordt losgezaagd.
  • De Tuberositas wordt verplaatst en met schroeven op de juiste plaats gefixeerd.

Operatie afwijkende vorm gootje bovenbeen

De behandeling van een onderontwikkeling van het gootje in het bovenbeen (Trochlea dysplasie) bestaat uit een ophoging van de zijkant van het gootje of een uitdiepende plastiek centraal in het gootje. Waarvoor de chirurg kiest hangt af van de vorm van het gootje.

Operatie chronische peesirritatie

Wanneer er sprake is van chronische peesirritatie wordt tijdens de operatie het pijnlijke peesweefsel gekliefd, waardoor het herstelproces wordt gestimuleerd.

Daarnaast is het mogelijk om de verdikte delen van de pees te verwijderen (nettoyage). Hiervoor zal er aan de voorkant van de knie een snee worden gemaakt. Het geïrriteerde peesweefsel wordt verwijderd en vaak ook een klein beetje bot van de knieschijf om de genezing te stimuleren. De snee wordt met oplosbare hechtingen gedicht.

Operatie scheur van het MPFL

Een scheur van het MPFL (mediaal patellofemoraal ligament, de gewrichtsband aan de binnenkant van de knie) wordt hersteld met behulp van een MPFL reconstructie. Hierbij wordt met behulp van een van de Hamstringspezen het MPFL aan de binnenzijde van de knie hersteld.

Operatie patellofemorale artrose

Bij ernstige slijtage van de knie kan er gekozen worden voor een patellofemorale prothese.

Operatieprocedure scheur MPFL

  • Bij een MPFL reconstructie en trochlea osteotomie wordt er nu ook een snee ter hoogte van de knieschijf gemaakt. Bij een trochleaosteotomie is die wat groter omdat daar meer ruimt voor nodig is.
  • Voor een trochleaosteotomie wordt de knie geopend en wordt met een kleine zaag het kraakbeen losgemaakt en opgehoogd of uitgediept.
  • Voor de MPFL reconstructie wordt de Hamstringspees voor op de knieschijf vastgemaakt en vervolgens aan de binnenzijde van de knie onder een andere pees door gelust en weer terug op de knieschijf gefixeerd.
  • Na een controle van alle belangrijke punten en functie van de knie, wordt de knie gesloten. De wonden worden met oplosbare hechtingen gesloten.

Postoperatieve revalidatie

Na de operatie, u weer bijgekomen bent en/of de ruggenprik is uitgewerkt, start de revalidatie. Dit gebeurt onder leiding van een fysio- of oefentherapeut. Hij of zij komt bij u aan bed en zal u alles leren en met u alles doornemen wat nodig is om verantwoord naar huis te kunnen gaan. Wat hiervoor nodig is, bepaalt u in overleg met de therapeut.

Wanneer u thuis bent, is het verstandig om zelf een afspraak te plannen met een therapeut voor de begeleiding thuis. In de revalidatie is de eerste fase gericht op herstel van de knie. De fysio- of oefentherapeut vertelt u hoeveel u mag belasten en welke oefeningen u kunt doen. De beste optie voor een afspraak is een afspraak bij een bij Orthoparc aangesloten therapeut.

Voordat u bij ons komt op de operatiedag, ontvangt u allerlei informatie van ons. Hier zit ook het revalidatieprotocol bij. Lees deze vooraf goed door. Deel dit protocol met uw eigen therapeut indien hij/zij niet bij Orthoparc is aangesloten.

Maak een afspraak

Wilt u contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.

Oefenen

Wilt u weten hoe u moet lopen met krukken of welke oefeningen u kan doen ná de operatie? Vind ze hier!

Naar de oefeningen

Bekijk de stappen van een patellofemorale operatie

Intake bij orthopeed

Heeft u een verwijzing gekregen van de huisarts voor onze kliniek? Dan nemen wij contact met u op voor het inplannen van een intake gesprek. U krijgt telefonisch een korte vragenlijst om alvast de eerste gegevens te screenen.

Stap 1

Gesprek anesthesioloog

In de dagen na het intake gesprek heeft u een afspraak bij de anesthesioloog of anesthesieverpleegkundige. Het is dan nodig een recente medicatielijst mee te brengen. U bespreekt welke medicijnen u thuis gebruikt; deze thuismedicatie neemt u ook mee op de dag van de operatie. U krijgt informatie over de verdoving bij de operatie. Ook krijgt u een brief mee. Het is van belang dat u de voorschriften opvolgt die in de brief staan. Eventueel kan het gesprek met de anesthesioloog telefonisch plaatsvinden.

Stap 2

Aanvullend onderzoeken

Om de juiste besluiten te nemen voor uw operatie, willen we een beeld krijgen van uw heup, maar ook van uw algemene conditie. Mogelijk vragen we u om een bloedonderzoek te doen of een hartfilmpje te maken (ECG).

Stap 3

Operatie

Op de dag van de operatie blijft u nuchter. Eenmaal bij ons in de kliniek krijgt u een operatiehemd en –muts aan. Sieraden, horloge, piercings, make-up en nagellak moet u verwijderen. U kunt bij de operatie geen bril of contactlenzen dragen. Draagt u een kunstgebit of hoorapparaat, dan moet u deze ook uit-/afdoen. U kunt wel uw bril of gehoorapparaat meenemen naar de voorbereidingsruimte (holding). In deze ruimte verblijft u voordat u de operatiekamer ingaat.

In de operatiekamer geeft de anesthesioloog de plaatselijke verdoving (spinaal anesthesie). Vlak voordat u geopereerd wordt, stellen we u een aantal controlevragen. We vragen bijvoorbeeld uw naam, geboortedatum en voor welke operatie u komt.

De operatie duurt ongeveer anderhalf uur.

Stap 4

Ontslag

Als alles goed verloopt, gaat u de dag van de operatie naar huis. Dit kan als u aan bepaalde criteria voldoet. U moet bijvoorbeeld veilig kunnen lopen met krukken en de wond moet in orde zijn.
U krijgt recepten mee voor medicijnen en verbandmiddelen, als u deze nog niet hebt. Ook ontvangt u een mail van ons voor een controleafspraak bij Orthoparc. Deze controle is ongeveer 6-8 weken na de operatie.

Stap 5

Revalidatie

De eerste dagen na de operatie is uw knie gezwollen en voelt uw been mogelijk stijf aan, vooral in de ochtend. Dit zal na verloop van tijd minder worden. U kunt de knie de eerste tijd mogelijk wat minder
goed gebruiken. Ook zal de knie nog enige weken pijnlijk zijn. Dit is allemaal normaal. De zwelling en pijn zullen afnemen als u regelmatig loopt of lichte oefeningen doet.
De belasting van uw knie hangt van de ingreep af. Dit is in ieder geval twee weken gedeeltelijk belasten met krukken. Wanneer er een MPFL reconstructie zult u 4 tot 6 weken een brace moeten gebruiken bij belasting van het been. Hierover hoort u tijdens de opnamedag meer.
Een therapeut die u kan begeleiden bij de revalidatie vindt u hier.

Stap 6

Uw orthopeden

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over uw knie operatie in dagbehandeling.

Valt de knieoperatie onder verzekerde zorg?

Uw behandeling bij de klinieken van Orthoparc valt onder verzekerde zorg. U zult echter wel aanspraak maken op uw eigen risico en eventueel verhoogd vrijwillig eigen risico.

Onze medewerkers kunnen u precies vertellen hoe dit werkt.

Neem gerust contact op.

Hoe lang zal mijn knie pijnlijk blijven?

Vaak is de vervelende pijn die wordt veroorzaakt door de slijtage direct weg, echter komt hier tijdelijk ‘operatiepijn’ voor in de plaats. Deze pijn kan goed onderdrukt worden met pijnstillers en zal daarnaast door (gedoseerd) bewegen afnemen. De eerste maanden zal het lichaam nodig hebben om te herstellen. Pijn is dan een nuttig signaal. Het is dan ook niet vreemd dat u (af en toe) nog wat pijn zult voelen. Soms voelt u een doffe pijn na een lange wandeling. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie. Pijn bij de eerste stappen na het opstaan, zogenaamde startpijn, kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel wordt vanzelf minder. Pijn betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?

Patiënten met een knieprothese lopen gemiddeld twee tot drie weken na de operatie met een loophulpmiddel, maar uitzonderingen naar minder en meer komen regelmatig voor.

Hoe lang blijft het been dik

De zwelling vermindert meestal gedurende na de eerste weken na de operatie. Om te voorkomen dat uw geopereerde been te dik wordt na de operatie is het verstandig om zeker de eerste twee weken de elastische kous te gebruiken.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de knie laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Neem contact op