Skip to main content

Kijkoperatie heup

Bij pijnklachten in de heup als gevolg van een inklemming of labrumscheur kan een kijkoperatie helpen. Een kijkoperatie is meer dan alleen in het gewricht kijken. Het doel van de operatie is de anatomie van het gewricht weer zo normaal mogelijk te maken. Er zijn bij kijkoperaties geen grote open wonden nodig. Een kijkoperatie heeft daarom meerdere voordelen zoals minder bloedverlies, kleinere littekens en een snellere revalidatie. Dit noemen we daarom ook wel een heupbesparende operatie en kan andere klachten, zoals slijtage, in de toekomst voorkomen of vertragen.

Neem contact met ons op

Operatieprocedure

Tijdens de operatie worden verschillende stappen doorlopen. Vooraf en tijdens de operatie past het operatieteam verschillende ‘time-outs’ toe. Dit zijn checkmomenten om er zeker van de zijn dat alles verloopt volgens plan. De stappen tijdens een heupkijkoperatie zijn als volgt:

  • U krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik of narcose.
  • Op het been wordt het heupgewricht en belangrijke lijnen afgetekend.
  • Het been van de kant van de te opereren heup wordt vastgelegd, zodat er tractie op gezet kan worden.
  • Scopische instrumenten worden in de heup gebracht.
  • Het heupgewricht wordt beoordeeld.
  • Indien nodig wordt gehecht of vindt er resectie plaats.
  • De wondjes worden afgeplakt met hechtpleisters en de tractie wordt van het been afgehaald.

Hechting

Wanneer een labrum van voldoende kwaliteit is en daarmee sterk genoeg is, is er de mogelijkheid deze te hechten. Hiervoor worden zoganaamde Ankers gebruikt, om het labrum vast te zetten aan het bekken. Hierdoor zit het niet meer in de weg tijdens het bewegen van de heup en kan het weer vastgroeien.

Resectie

Wanneer het labrum van onvoldoende kwaliteit is (ook wel degeneratief) kan de chirurg ervoor kiezen om het labrum te verwijderen (resectie). Dit is een uiterste redmiddel om de klachten te verhelpen. Ook wanneer er sprake is van een Pincer of Cam kan een resectie worden uitgevoerd, zodat het heupgewricht weer de volledige anatomische vrijheid voor bewegen krijgt.

Postoperatieve revalidatie

Na de operatie en wanneer u er weer klaar voor bent, komt een oefen-/fysiotherapeut bij u aan bed. Hij of zij oefent het lopen met krukken met u. De soort ingreep bepaalt de toegestane belasting van het gewricht. Hoeveel het gewricht belast mag worden vindt u in de informatie die u vooraf aan de operatie wordt toegestuurd.
De therapeut zal u voorbereiden om terug te kunnen naar huis. Wat hiervoor nodig is bepalen jullie samen. Om naar huis te gaan moet u in ieder geval kunnen lopen met krukken, traplopen en gaan zitten en gaan staan.

Thuis

Wanneer u thuis bent, kan het fijn zijn om zelf contact op te nemen met een therapeut voor de begeleiding thuis. Dit kan fijn zijn om het looppatroon te laten beoordelen of om bijvoorbeeld vragen te stellen. De beste optie hiervoor is om een afspraak te maken met een therapeut die bij Orthoparc is aangesloten.

Voordat u bij ons komt op de operatiedag, ontvangt u allerlei informatie van ons. Hier zit ook het revalidatieprotocol bij. Lees deze vooraf goed door. Deel dit protocol met uw eigen therapeut wanneer hij/zij niet is aangesloten bij Orthoparc.

Maak een afspraak

Wilt u contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.

Oefenen

Hier vindt u oefeningen die u thuis kan doen, als onderdeel van het herstel na een kijkoperatie van de heup.

Naar de oefeningen

Bekijk de stappen van een kijkoperatie van de heup

Intake bij orthopeed

Heeft u een verwijzing gekregen van de huisarts voor onze kliniek? Dan nemen wij contact met u op voor het inplannen van een intake gesprek. U krijgt telefonisch een korte vragenlijst om alvast de eerste gegevens te screenen.

Stap 1

Gesprek anesthesioloog

In de dagen na het intake gesprek heeft u een afspraak bij de anesthesioloog of anesthesieverpleegkundige. Het is dan nodig een recente medicatielijst mee te brengen. U bespreekt welke medicijnen u thuis gebruikt; deze thuismedicatie neemt u ook mee op de dag van de operatie. U krijgt informatie over de verdoving bij de operatie. Ook krijgt u een brief mee. Het is van belang dat u de voorschriften opvolgt die in de brief staan. Eventueel kan het gesprek met de anesthesioloog telefonisch plaatsvinden.

Stap 2

Aanvullend onderzoeken

Om de juiste besluiten te nemen voor uw operatie, willen we een beeld krijgen van uw heup, maar ook van uw algemene conditie. Mogelijk vragen we u om een bloedonderzoek te doen of een hartfilmpje te maken (ECG).

Stap 3

Operatie

Op de dag van de operatie blijft u nuchter. Eenmaal bij ons in de kliniek krijgt u een operatiehemd en –muts aan. Sieraden, horloge, piercings, make-up en nagellak moet u verwijderen. U kunt bij de operatie geen bril of contactlenzen dragen. Draagt u een kunstgebit of hoorapparaat, dan moet u deze ook uit-/afdoen. U kunt wel uw bril of gehoorapparaat meenemen naar de voorbereidingsruimte (holding). In deze ruimte verblijft u voordat u de operatiekamer ingaat.

In de operatiekamer geeft de anesthesioloog de plaatselijke verdoving (spinaal anesthesie). Vlak voordat u geopereerd wordt, stellen we u een aantal controlevragen. We vragen bijvoorbeeld uw naam, geboortedatum en voor welke operatie u komt.

De operatie duurt ongeveer anderhalf uur.

Stap 4

Ontslag

Als alles goed verloopt, gaat u de dag van de operatie naar huis. Dit kan als u aan bepaalde criteria voldoet. U moet bijvoorbeeld veilig kunnen lopen met krukken en de wond moet in orde zijn.
U krijgt recepten mee voor medicijnen en verbandmiddelen, als u deze nog niet hebt. Ook ontvangt u een mail van ons voor een controleafspraak bij Orthoparc. Deze controle is ongeveer 6-8 weken na de operatie.

Stap 5

Revalidatie

De eerste dagen na de operatie is uw heup gezwollen en voelt uw been mogelijk stijf aan, vooral in de ochtend. Dit zal na verloop van tijd minder worden. U kunt de heup de eerste tijd mogelijk wat minder
goed gebruiken. Ook zal de heup nog enige weken pijnlijk zijn. Dit is allemaal normaal. De zwelling en pijn zullen afnemen als u regelmatig loopt of lichte oefeningen doet.
De belasting van uw heup hangt van de ingreep af. Dit is in ieder geval twee weken gedeeltelijk belasten met krukken. Hierover hoort u tijdens de opnamedag meer.
Een therapeut die u kan begeleiden bij de revalidatie vindt u hier.

Stap 6

Uw orthopeden

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over uw kijkoperatie van de heup.

Wat gebeurt er precies tijdens een kijkoperatie?

De naam ‘kijkoperatie’ klopt niet helemaal, want we bekijken uw heup niet alleen, maar verhelpen ook uw klachten. Een andere naam is ‘knoopsgat-operatie’ omdat de operatie wordt uitgevoerd met kleine instrumenten en een camera van enkele millimeters. Om die in te brengen hoeven we slechts kleine sneetjes in uw huid te maken, ter grootte van een knoopsgat.

Tijdens de kijkoperatie gebeurt het volgende:
– Uw heup wordt ongeveer 1 cm uit de kom getrokken, zodat we in het gewricht kunnen kijken.
– We maken enkele sneetjes in uw been waardoor we het heupgewricht, de heuphals en het kapsel kunnen bereiken.
– Door de sneetjes heen leiden we instrumenten zoals een artroscoop. Dit is een buisje van 4 mm doorsnede met een kleine camera en een lichtkabel. Via de camera kunnen we uw heup zien op een beeldscherm. Bij plaatselijke verdoving kunt u zelf ook meekijken en de orthopedisch chirurg vertelt wat er gebeurt.
– Ook kunnen we andere werkinstrumenten invoeren zoals schaartjes en tasthaakjes om kapot kraakbeen los te knippen of paktangetjes om losse stukjes kraakbeen te verwijderen.
– Aan het eind van de operatie komen er pleisters op de wondjes. De wondjes worden zelden gehecht.

Let op: Omdat de heup een kogelgewricht is, kunnen we niet altijd het gehele gewricht overzien en alle aandoeningen behandelen.

Hoe lang duurt de kijkoperatie?

De operatie duurt ongeveer één tot anderhalf uur.

Wat kan ik verwachten van een kijkoperatie?

Wat kunt u verwachten van een kijkoperatie van de heup? Het doel van de operatie is om letsel van de heup te behandelen en/of vroegtijdige slijtage te voorkomen. Op zijn minst willen we slijtage uitstellen.
Het resultaat van de operatie is afhankelijk van veel factoren. Dit resultaat kan ook wel eens tegenvallen, bijvoorbeeld als letsel niet goed behandeld kan worden of als de heup na de operatie niet goed wordt getraind. Ook kan een complicatie zorgen voor verminderd resultaat.

Over het algemeen zijn de resultaten na een kijkoperatie:
– Bij 60-80% van de patiënten worden de klachten minder.
– Bij 15-35% van de patiënten blijven de klachten gelijk.
– Bij minder dan 5% van de patiënten nemen de klachten toe.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Neem contact op