Skip to main content

Knieoperatie

Een knieoperatie kan ingrijpend zijn voor u en uw omgeving. Daarom vinden we het bij Orthoparc belangrijk om alle informatie over knieoperaties begrijpelijk voor u te maken. Op deze pagina leest u o.a. welke soorten operaties mogelijk zijn, wat de wachttijd is bij Orthoparc en meer praktische informatie.

Een specialist spreken?

Kniekliniek Orthoparc

Orthoparc is een orthopedische kliniek gespecialiseerd in klachten aan en rondom de knie. Wij hebben meerdere locaties in Nederland waar onze specialisten klaar staan om u te helpen met knieklachten.

Uitleg knieoperatie

Waarom een knieoperatie uitvoeren?

De keuze voor een knieoperatie komt meestal na een langere periode waarin u last heeft van het kniegewricht. De pijn kan ontstaan door slijtage aan de knie, maar dit kan ook komen door een trauma (ongeluk) waarbij de meniscus of voorste kruisbanden (in)gescheurd zijn. In het voortraject wordt gekeken via oefen- en fysiotherapie of de last kan worden vermindert aan de knie. Bekijk de meest voorkomende knieklachten.

In Nederland worden jaarlijks 20.000 ingrepen aan de knie uitgevoerd. Voornamelijk ouderen boven de 55 jaar laten de knie vervangen door slijtage. Het aantal knieoperaties stijgt de afgelopen jaren met als voornaamste oorzaak het toenemende lichaamsgewicht. Knieklachten door overgewicht ontstaan doordat de knie meer moet compenseren tijdens het lopen.

Welke soorten knieoperaties voert Orthoparc uit?

Bij Orthoparc bieden we verschillende soorten knieoperaties aan. De keuze is afhankelijk van het soort pijn dat u ervaart, uiteraard doen we dit altijd in overleg. Hieronder lichten we een aantal operaties toe.

1. Nieuwe knie (knieprothese)

Indien artrose / slijtage van de knie de oorzaak is van de pijn, dan kan de knie vervangen worden met een halve knieprothese of een totale knieprothese. Deze operatie wordt in al onze Orthoparc Klinieken uitgevoerd.

2. Kijkoperatie knie

Bij een kijkoperatie wordt door middel van een microscoop naar de meniscus of voorste kruisbanden gekeken. Deze kunnen (in)gescheurd zijn waardoor een operatie noodzakelijk is. Ook deze operatie wordt bij al onze klinieken uitgevoerd.

Ons team van specialisten staat klaar om u de zorg te bieden die u verdient. Bekijk de knieoperatie ervaringen bij Orthoparc en neem contact op bij vragen.
Contact met onze specialisten?

Hoe lang duurt een knieoperatie?

Een knieoperatie duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Bij Orthoparc kunt u dezelfde dag nog naar huis via het Rapid Recovery-Programma, mocht u toch liever overnachten dan is dat ook mogelijk. Bij Orthoparc worden de knieoperaties in dagbehandelingen uitgevoerd, dit is groot voordeel t.o.v. traditionele ziekenhuizen waar dit vaak niet het geval is.

Wat kunt u verwachten op de dag van de knieoperatie?

Op de dag van de knieoperatie dient u 1 uur van te voren aanwezig te zijn, het tijdstip wordt van te voren met u gecommuniceerd. Nadat de knieoperatie is uitgevoerd mag u naar huis indien: de wond droog is, u goed met krukken kunt lopen (gecheckt door onze fysiotherapeuten), de pijn onder controle is en er iemand thuis aanwezig is om u op te vangen.

En zeg eerlijk: je slaapt toch het beste in je eigen bed.

Wat is de hersteltijd van een knieoperatie?

Het succes en de hersteltijd van een knieoperatie verschilt per persoon. De eerste dagen na een knieoperatie zal de knie gezwollen zijn en moet u op krukken lopen. De zwelling zal na een aantal dagen afnemen waarna u 4 tot 6 weken rust moet houden. Om het herstelproces na een knieoperatie te bespoedigen zal gekeken worden of de hulp van een fysiotherapeut nodig is.

Hersteltijd na knieprothese

Het hersteltraject na het plaatsen van een knieprothese is de eerste 2 weken het zwaarst: wennen aan het lopen op krukken, wond die nog moet genezen etc. De meeste mensen lopen na ongeveer 6 weken zonder krukken. Ook weten we dat patiënten met een nieuwe knie na 1 jaar 90% herstelt zijn van de knieoperatie.

Hersteltijd na kijkoperatie

Een kijkoperatie is minder ingrijpend en het herstel is daarom ook sneller. De meeste mensen zijn na 2 tot 6 weken weer goed hersteld.

Wachttijd bij Orthoparc

Door de nasleep van het Coronavirus zijn de wachttijden in reguliere ziekenhuizen vele malen (4 tot 6 maanden) hoger dan bij Orthoparc. Wij begrijpen dat het een pijnlijke knie erg vervelend is en dat u niet zo lang op een behandeling wilt en kunt wachten. Bekijk direct onze actuele wachtlijst voor een knieoperatie bij Orhoparc.

Wat kost een knieoperatie?

De kosten voor een knieoperatie worden vergoed door de zorgverzekeraar. Wel zult u gebruik maken van uw eigen risico. Een knieprothese valt in Nederland onder de verzekerde zorg en t.o.v. een regulier ziekenhuis hoeft u dus niets extra’s te betalen.

Goed om te weten bij een knieoperatie

VOORBEREIDING OP DE KNIEOPERATIE

Voordat u een knieoperatie ondergaat, is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt en dat u weet wat u tijdens en na de operatie kunt verwachten. Denk aan de volgende zaken tijdens de voorbereiding op uw knieoperatie.

BEOORDELING MEDISCHE TOESTAND

Om vast te stellen of u lichamelijk in staat bent om een knieoperatie te ondergaan, zijn soms de volgende zaken nodig:

  • Bloedonderzoek
  • Afspraak met de anesthesioloog
  • Laten maken van een hartfilmpje (ECG)
  • Recente medicatielijst

VOORBEREIDINGEN IN UW WONING

In sommige gevallen is het nodig om een aantal zaken in uw woning aan te passen.

  • Verwijder obstakels van de grond waarover u kunt struikelen, zoals kleding, schoenen en snoeren.
  • Het kan na de operatie prettig zijn om op een verhoogd toilet te zitten. Een toiletverhoger is verkrijgbaar bij de thuiszorgwinkel.
  • Heeft u een waterbed? Dan is het verstandig om tijdelijk een ander bed aan te schaffen. Een waterbed is niet stevig genoeg voor het in en uit bed stappen na de operatie.
  • Zorg dat u een hoge stoel met armleuningen in huis heeft, zodat u gemakkelijk kunt opstaan.
  • Zorg ervoor dat u een kruk of stoel in uw douche heeft staan, zodat u zittend kunt douchen.
  • Een grijparm kan handig zijn, zo hoeft u niet te bukken wanneer u iets van de grond wilt rapen.

SCHOENEN

Na de operatie kan het zijn dat u moeite heeft met het aan- en uittrekken van uw schoenen. Zorg er daarom voor dat u schoenen heeft waar u makkelijk in en uit kunt stappen. De schoenen mogen niet te strak zijn, in verband met eventuele zwelling van uw voet. Het is ook belangrijk dat uw schoenen goede, rubberen zolen hebben, zodat u niet uitglijdt.

Maak een afspraak

Wilt u contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.

Klantcase

Knieprothese door Saskia Boekhorst

In mei 2019 werd bij Rita haar eerste knieprothese geplaatst. ‘Een uur na de operatie zette ik mijn eerste stappen al weer! De pijn van de operatie woog niet op tegen de pijn van daarvoor. Het was zó bijzonder om te ervaren dat ik mijn benen weer kon vertrouwen! Dat maakt me ongelofelijk blij.

Rapid Recovery-programma

Dezelfde dag nog naar huis

Bij het plaatsen van een knieprothese krijgt u een ruggenprik. Dit is onderdeel van het Rapid Recovery-programma dat wij toepassen. Hierdoor bent u na de operatie sneller op de been en kunt u direct gaan bewegen. De operatie duurt ongeveer 1,5 uur. U kunt dezelfde dag nog naar huis, maar het is als u wil mogelijk om te blijven overnachten.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de knie laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.

Veelgestelde vragen

Onderstaand een overzicht van de meest gestelde vragen over een knieoperatie:

Ik heb nu 8 weken geleden een knieprothese gekregen en heb nog steeds veel pijn. Is dat normaal?

In principe is dit inderdaad normaal. De eerste weken van het herstel zijn over het algemeen de meest pijnlijke. Na 6 tot 8 weken komt de fase van verdere opbouw. Dit betekent dat u weer wat meer gaat doen, ook al is dit in kleine stapjes. Een juiste opbouw is een sleutel naar succes. Vaak gaat de opbouw te snel, waardoor de knie en het lijf onvoldoende kunnen herstellen. Zeker in combinatie met het herstel van de operatie kan het te veel zijn. Het is dus belangrijk hiernaar te handelen, doe wat lukt en laat wat niet lukt. Het buigen en strekken van de knie moet u wel blijven oefenen, de rest blijft optioneel. De knie heeft geen haast in het herstel en kan dus flink op de rem blijven trappen voor uw gevoel. Het is belangrijk dat u zich hier geen zorgen over maakt, maar rustig verder gaat met de revalidatie. De totale revalidatie duurt een jaar. Dat jaar ziet er voor iedereen anders uit.

Ik slaap zo slecht sinds de operatie, is dat normaal?

Het komt voor dat mensen slecht slapen na de operatie. Dat kan komen door te veel pijn of door bijvoorbeeld geen houding kunnen vinden in bed. Probeer zo veel mogelijk comfortabel te liggen. Bouw eventueel met kussens uw been in, wanneer dit verlichting geeft. In de eerste week na de operatie mag u één van de medicijnen twee keer per dag innemen, in plaats van één keer per dag. Deze kunt u dus ook in de avond innemen, om de nacht wat de verlichten. Ook kunt u pijnmedicatie klaarleggen op uw nachtkastje, voor wanneer dit nodig blijkt te zijn gedurende de nacht. Bewegen helpt ook tegen de pijn, dus het kan helpen om na een paar uurtjes liggen even de benen te strekken. Dat kan op de bedrand of door een rondje door de slaapkamer te lopen. Wanneer u in de nacht slecht slaapt, probeer dan overdag wat slaap in te halen. Alle kleine beetjes helpen. Wanneer dit alles niet blijkt te werken, kunt u contact opnemen met de kliniek.

Ik heb erge pijn in mijn bovenbeen, hoe kan dat?

Pijn in het bovenbeen is heel normaal. Vaak wordt tijdens de operatie een bloedleegteband gebruikt. Deze knelt het bovenbeen tijdens de operatie af, waardoor er minder bloedverlies is. De knelling van deze band kan een gekneusd gevoel geven, waar u tot weken na de operatie last van kan blijven houden. Uiteindelijk zal het vanzelf herstellen.

Kunnen de hechtingen knappen wanneer ik mijn been buig?

Nee, dat kan niet. Hechtdraad is heel sterk en de huid is erg rekbaar. Onderhuidse hechtingen worden getest op het kunnen buigen van de knie tijdens de operatie. U hoeft dus niet bang te zijn dat hier iets fout mee gaat.

Kan de knieprothese na plaatsing nog loskomen?

Nee, dat kan (in principe) niet. Een knieprothese wordt aan het bot vastgelijmd met botcement. Dat botcement hard uit in 12 minuten en is dan op volle sterkte. Dit is dus al tijdens de operatie en het operatieteam wacht ook totdat het cement is uitgehard. Vervolgens worden de laatste controles gedaan, voordat het gewricht gesloten wordt. In heel enkele gevallen komt de prothese wel los. Dit is een ernstige complicatie, maar komt heel zelden voor.

Mag ik na de knieoperatie koelen?

Koelen is geen onderdeel van onze standaard voorschriften. Het effect van koelen is omstreden, wanneer u het zonder kunt doen is dat fijn. Koelen helpt bovendien waarschijnlijk niet tegen zwelling, regelmatig bewegen en veel met het been omhoog zitten wel. Wanneer u veel pijn heeft, kunt u koelen proberen. Maar warmte kan ook helpen, wat minder nadelige effecten zal hebben. Het gaat hierbij dus vooral om ‘even een ander gevoel in het been’, dat de pijn wat kan verlichten.

Mag ik een crème op de wond smeren?

Nee, dat mag in het begin niet. Zo lang de wond niet dicht is of zo lang er nog korsten op de wond zitten mag u niets op de wond smeren. Pas wanneer dit niet meer het geval is en het litteken dus helemaal roze/huidkleurig is, mag u er eventueel iets op smeren. Hiervoor schrijft Orthoparc niets voor, wat u smeert is dus naar eigen inzicht.