Skip to main content

Herstel na een heupprothese operatie

Heeft u een heupprothese operatie gehad in verband met een versleten heup? Op deze pagina vertellen wij u alles wat u moet weten voor een spoedig herstel.

Hoe lang het herstel zal gaan duren, verschilt per persoon. Het herstel zal in het begin voor uw gevoel snel kunnen gaan. Binnen het eerste half jaar kunt u waarschijnlijk de meeste dingen weer gewoon doen. Toch kan het laatste stukje herstel tot een jaar na operatie duren. Geef uzelf dus de tijd voor een goed herstel, lees hieronder onze tips.

>> De oefeningen vindt u onderaan de pagina.

Direct na de operatie

De eerste zes weken is het belangrijk dat u rustig aan doet. Door teveel inspanning kunt u de heup overbelasten, u merkt dit in de derde of vierde week. Het totale herstel duurt tot een jaar, in die tijd gaat u de belasting langzaam opbouwen. Merkt u dat er zwelling, roodheid of warmte ontstaat en neemt dit niet af? Dan moet u de inspanningen verminderen.

Zo ziet de revalidatieperiode eruit na een heupprothese

Ieder lichaam herstelt anders. Om u toch een beeld te geven van hoe de revalidatie eruit ziet na een heupprothese, hebben we de volgende fases op een rijtje gezet:

Fase Tijdspad Fasenaam
0 Dag 0 Opname
1 Dag 1-4 Herstel thuis
2 Dag 4-14 Verminderen reactie heup
3 Week 3-6 Eerste opbouw (geen zware of langdurige beweging)
4 Week 6+ Verdere opbouw naar normaal leven
(Lichte) sport pas toegestaan na 3 maanden

Pijn na een heupprothese

Het vervelende aan pijn is dat het niet te voorspellen is. De één heeft heel veel pijn, de ander eigenlijk niet. Voor de operatie kunnen we niet zeggen of u veel of weinig pijn zult krijgen. Het is daarom belangrijk om u hier niet te druk over te maken en te zien hoe het loopt. Er kunnen verschillende soorten pijn na de operatie optreden: wondpijn, botpijn, spierpijn en zenuwpijn. Deze pijn is doorgaans goed te behandelen met pijnstillers, deze krijgt u mee voor de eerste 14 dagen na de operatie.

Ik heb een blauw/paars en dik been na de operatie, is dat normaal?

In bijna alle gevallen: ja. Een operatie waarbij u een heupprothese krijgt is een ingrijpende operatie voor het lichaam. Het lichaam zal er dan ook heftig op kunnen reageren. Een dik of blauw been hoort hier ook bij. Dikte, warmte en roodheid van het been of de wond hoort bij een normaal herstelproces. Veel met het been omhoog zitten en regelmatig kleine stukjes lopen zal helpen tegen deze klachten. Indien u zich echt zorgen maakt, neem dan gerust contact met ons op.

Direct na de operatie / leefregels eerste 6 weken

Bij Orthoparc krijgt u geen leefregels mee na het krijgen van een heupprothese. Uit onderzoek blijkt dit namelijk geen verschil te maken. Ook is de prothese direct 100% belastbaar. Maar dit betekent niet dat u ook direct alles kán. Door pijn en stijfheid in de heup is het mogelijk dat bepaalde bewegingen of activiteiten niet lukken. Luister hier naar, forceer het niet. Uw lichaam geeft het tempo van het herstel aan.

Wanneer mag ik weer douchen met mijn nieuwe heup?

Na de operatie plakt de chirurg meteen een douchepleister op de wond. U mag dan ook direct na de operatie weer douchen. Mogelijk is het in en uit de douche stappen in het begin nog lastig. Voor uw eigen veiligheid kunt u vóór de operatie al handgrepen in de douche maken en/of een antislipmat in de douche leggen.
U mag de eerste twee weken na de operatie niet in bad.

Mag ik op m’n kunstheup liggen?

De heup zit zo stabiel dat u gewoon veilig op uw zij kunt slapen. Dat mag op de geopereerde heup, maar ook op de andere zijde. Dat het mag, zegt niet dat het lukt. Pijn zou in de weg kunnen zitten. Eventueel kunt u voor het comfort een kussen tussen de benen leggen.

Autorijden na een kunstheup

Voor autorijden na uw heupoperatie is het belangrijk dat u voldoende kracht en reactiesnelheid in de benen hebt. Meestal is dit ongeveer 6 weken na de operatie weer het geval. U kunt dus niet zelf naar huis rijden na de ingreep! Als u een automaat rijdt kunt u mogelijk weer eerder gaan rijden.

Om het in- en uitstappen gemakkelijker te maken, kunt u een plastic zak op de stoel leggen. Raadpleeg voor autorijden ook de polisvoorwaarden van uw autoverzekering. Oefen voor u echt gaat rijden eerst met de pedalen; koppel en/of voer een noodstop uit. Wanneer uw heup reageert, is het nog te vroeg.

Werken na een heupprothese

Wanneer u weer kunt werken, is onder meer afhankelijk van het soort werk dat u doet. Uw bedrijfsarts begeleidt de terugkeer naar uw werk. Deze kan informatie opvragen bij onze orthopedisch chirurg. Orthoparc hanteert hierbij de geldende privacyregels.

Wat mag ik niet doen met mijn nieuwe heup?

U krijgt van ons veel vrijheden na uw operatie. Waar u mee op moet passen zijn onverwachte bewegingen; ‘even’ snel wat doen. Waarschijnlijk remt uw lichaam u hier wel in af. Wat u ten alle tijden moet voorkomen is vallen. Dit kan erg vervelende gevolgen hebben. Overleg altijd met de arts of therapeut over uw sportambities en bepaal wat hierin haalbaar is. Bepaalde sporten die grote belasting op de heup geven worden ontraden. Trainen met weerstand (krachttraining) mag in de eerste zes weken niet. Daarnaast kunt u er rekening mee houden dat u een aantal weken niet kunt fietsen en autorijden.

Lopen en kleine bewegingen na de operatie

Vaak zien we dat het looppatroon voorafgaand aan de operatie afwijkend is. Het is belangrijk dat u na de operatie weer netjes leert lopen en daarom ligt de nadruk de eerste zes weken op het verbeteren van het looppatroon. U kunt het beste beginnen met regelmatig korte stukjes en dit rustig uitbreiden. Eventueel kunt u op de hometrainer oefenen, maar dan niet tegen weerstand en met het zadel hoog. Op het moment dat u het gevoel hebt dat u veilig kunt fietsen, mag dat.

Kruklopen

Er worden twee manieren van krukkenlopen onderscheiden: de driepuntpas en de vierpuntpas. Beide technieken vindt u in de onderstaande filmpjes. Bij een driepuntpas staat het geopereerde been altijd tussen twee krukken. U zet dus het geopereerde been tegelijk met twee krukken naar voren en het niet-geopereerde been onafhankelijk van de krukken naar voren.
Bij de vierpuntpas is de steun diagonaal. Dit betekent dat het linkerbeen tegelijk met de rechter kruk vooruitgezet wordt en het rechterbeen tegelijk met de linker kruk. Beide technieken mag u gebruiken.

Traplopen

U kunt met een heupprothese direct traplopen. Het is wel handig om dit in een bij-stapmethode te doen: tree voor tree. U gebruikt aan de ene kant de trapleuning, in de andere hand houdt u de krukken in de hand. De trap op gebruikt u eerst het goede, niet geopereerde been. De trap naar beneden gebruikt u eerst het geopereerde been.

Het traplopen kunt u langzaam uitbreiden totdat u weer gewoon om en om de trap op kunt.

Knielen

Knielen is mogelijk wanneer het lukt. In theorie is het direct na de operatie weer mogelijk, maar het zal in het begin niet lukken vanwege pijn of stijfheid. Op een gegeven moment zult u merken dat het wel weer lukt.

Sporten

Wanneer u weer mag sporten met uw nieuwe heup, hangt van de sport af. Het zal in ieder geval drie maanden duren voor u weer mag sporten. Daarna is het afhankelijk van de sport die u beoefent wanneer u dit weer mag gaan doen. Zo is golf tussen 3 á 4 maanden waarschijnlijk weer mogelijk, maar weer kunnen skiën zal nog maanden extra in beslag nemen voor u het weer kan. Het is verstandig dit met uw therapeut te overleggen.

Fietsen

U mag weer fietsen wanneer dit verantwoord is, maar in ieder geval de eerste twee weken na de operatie niet. Voordat u op de fiets kunt, moet u op een hometrainer hebben gefietst en moet u zonder problemen kunnen doorstappen op de trap. Dan is de kans groot dat u ook plotseling op het been kan komen te staan in geval van noodstop op de fiets.

Fysiotherapie

U heeft van ons een protocol ontvangen, hierin vindt u alles over de vervolgtherapie. Heeft u geen vaste (fysio)therapeut? Kijk dan in onze praktijkzoeker voor een fysiotherapeut die bij Orthoparc is aangesloten. Zij zijn bekend met onze operaties en revalidatietrajecten. Wij adviseren u om de eerste fysio-behandeling minimaal vier dagen na de operatie te starten.

Driepuntspas

Doel: stevig lopen met krukken

Vierpuntspas

Doel: natuurlijk lopen met krukken

Kruklopen op de trap

Doel: veilig met krukken op de trap

Loopscholing: breed gangpatroon

Doel: verbeteren van het lopen

Loopscholing: hak-bil

Doel: verbeteren van het lopen

Loopscholing: walking lunges

Doel: verbeteren van het lopen

Vraag meer informatie aan

Heeft u een vraag over een oefening? Neem contact met ons op, we helpen u graag.

Neem contact op