Skip to main content

Heupprothese (nieuwe heup)

Een versleten heup zorgt voor veel ongemak en pijn. Vaak is een nieuwe heup de beste oplossing. Op deze pagina vindt u meer informatie over onze methodes, de gebruikte materialen en informatie over de operatie.

De belangrijkste informatie:

  • Een heupprothese wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar
  • De levensduur van een heupprothese is 10 tot 20 jaar, afhankelijk van uw leeftijd en uw belastingpatroon
  • Een nieuwe heup geeft meer bewegingsvrijheid en zorgt ervoor dat u weer pijnloos kunt bewegen.
Neem contact met ons op

De benadering

Voor het plaatsen van een heupprotheses kunnen verschillende benaderingswijzen gebruikt worden.:

  • Voorste (anterieure) benadering
  • Zijwaartse (laterale)
  • Achterste (posterolaterale) benadering

De orthopeden van Orthoparc gebruiken de voorste of de achterste benadering. Beide benaderingen zijn voor alle patiënten geschikt. De chirurg zal samen met u beslissen welke techniek het beste bij uw situatie past.

De voorste benadering

Bij de voorste benadering bereikt de arts via de voorkant van het been de heup. U ligt tijdens deze operatie op de rug. Bij deze techniek worden geen spieren losgemaakt. De heup wordt tussen de spieren door bereikt. Tijdens de operatie wordt de stand van de prothese gecontroleerd met behulp van röntgen. Deze benadering wordt gebruikt door dokter De Visser (Rozendaal).

De achterste benadering

Bij de achterste benadering worden bilspieren losgemaakt om het heupgewricht te bereiken. Deze techniek wordt gezien als de klassieke techniek. Tijdens deze operatie ligt u op de zij. Binnen Orthoparc wordt deze benadering gebruikt door dokter Zwiers (Lelystad).

Ongecementeerd of gecementeerd?

Heupprotheses kunnen ongecementeerd of gecementeerd worden geplaatst. Dit is niet afhankelijk van de benaderingswijze. Wanneer de prothese ongecementeerd wordt geplaatst, wordt deze vastgeslagen in het bot. Vervolgens groeit het bot vast op de prothese. Dit heeft geen invloed op de belastbaarheid van de prothese, die is direct 100 procent. Voorwaarde voor het vastslaan van de prothese in het bot, is dat de botkwaliteit voldoende is. Wanneer dit niet het geval is, zal er gebruik worden gemaakt van botcement. Hiermee wordt de prothese vastgelijmd in het bot.

  • Minder schade aan de spieren
  • Minder pijn na de ingreep
  • Minder kans op het uit de kom schieten van de nieuwe heup

Maak een afspraak

Wilt u contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.

Van welk materiaal is de heupprothese die ik krijg van Orthoparc gemaakt?

De prothese bestaat uit verschillende delen. De ijzeren onderdelen zijn gemaakt van Titanium. Deze onderdelen hechten aan het bot. De kom van de heupprothese bestaat uit polyethyleen en de kop van de heupprothese bestaat uit keramiek.

Wat zijn de risico’s na de operatie van een heupprothese?

Er kleven verschillende risico’s aan opereren, al komen complicaties zeer zelden voor. De mogelijke complicaties op een rij: infectie (1-2%), luxatie (1%), fracturen, trombose (0.2%), nabloedingen, zenuwbeschadiging (1%), beenlengteverschil of loslaten van de prothese.

Ervaring van onze patiënt

'Hierbij wil ik graag mijn complimenten maken voor de uitstekende ontvangst, de verzorging voor de operatie en de verzorging na de operatie bij Orthoparc!
De dames en heren verplegers assistentes zijn zeer vakbekwaam en informatief. De verzorging was optimaal en persoonlijk. Ook de begeleiding van de fysiotherapeut Ton voor de eerste stappen na de operatie was uitstekend, en ook de informatie voor de toekomst.'

Operatieprocedure bij een nieuwe heup

Tijdens de één uur durende operatie wordt het versleten gewricht vervangen door een heupprothese. Dit gebeurt in een aantal stappen:

  • U krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik of narcose.
  • De orthopedisch chirurg maakt een snee om bij uw heupgewricht te komen.
  • De chirurg verwijdert de kop van uw bovenbeen en het kapotte kraakbeen dat zich in de kom van de heup bevindt.
  • De heupkom wordt klaargemaakt voor de nieuwe heup.
  • De heupprothese wordt geplaatst. Deze prothese bestaat uit een metalen steel met daarop een kop, die precies past in uw heupkom.
  • De beenlengte wordt gecontroleerd, zodat beide benen even lang zijn.
  • Wanneer de prothese is geplaatst en alles klopt, maakt de chirurg het gewrichtskapsel en de huid weer dicht. De prothese blijft op zijn plek door het gewrichtskapsel en de spieren die hier omheen liggen.

Met hartelijk dank voor alle goede zorgen van Orthoparc.

Piet JansensPatiëntervaring

Postoperatieve revalidatie

Nadat de operatie is uitgevoerd, u weer bijgekomen bent en/of de ruggenprik is uitgewerkt, start de revalidatie. Dit gebeurt onder leiding van een oefen-/fysiotherapeut. Hij of zij komt bij u aan bed en zal u alles leren en met u alles doornemen wat nodig is om verantwoord naar huis te kunnen gaan. Wat hiervoor nodig is, bepaalt u in overleg met de therapeut. Het is belangrijk om te weten dat de prothese direct 100% belastbaar is en dat er geen bewegingsbeperkingen gelden. Lopen zal in de eerste weken met krukken gaan. Pijn en stijfheid zullen voorkomen dat bepaalde bewegingen lukken, zoals bijvoorbeeld bukken. Echter wanneer dit lukt, mag u deze beweging maken.

Wanneer u thuis bent, kan het fijn zijn om zelf contact op te nemen met een therapeut voor de begeleiding thuis. Dit kan fijn zijn om het looppatroon te laten beoordelen of om bijvoorbeeld vragen te stellen. De beste optie hiervoor is om een afspraak te maken met een therapeut uit ons revalidatienetwerk.

Voordat u bij ons komt op de dag van operatie, zult u allerlei informatie van ons ontvangen. Hier zit ook het revalidatieprotocol bij. Lees deze vooraf goed door. Dit protocol kunt u ook delen met uw eigen therapeut.

Oefeningen voor thuis

Hier vindt u oefeningen die u thuis kan doen, als onderdeel van het herstel na een heupprothese operatie.

Naar de oefeningen

Bekijk de stappen van een Heupprothese

Intake bij orthopeed

Heeft u een verwijzing gekregen van de huisarts voor onze kliniek? Dan nemen wij contact met u op voor het inplannen van een intake gesprek. U krijgt telefonisch een korte vragenlijst om alvast de eerste gegevens te screenen.

Stap 1

Gesprek anesthesioloog

In de dagen na het intake gesprek heeft u een afspraak bij de anesthesioloog of anesthesieverpleegkundige. Het is dan nodig een recente medicatielijst mee te brengen. U bespreekt welke medicijnen u thuis gebruikt; deze thuismedicatie neemt u ook mee op de dag van de operatie. U krijgt informatie over de verdoving bij de operatie. Ook krijgt u een brief mee. Het is van belang dat u de voorschriften opvolgt die in de brief staan. Eventueel kan het gesprek met de anesthesioloog telefonisch plaatsvinden.

Stap 2

Aanvullend onderzoeken

Om de juiste besluiten te nemen voor uw operatie, willen we een beeld krijgen van uw heup, maar ook van uw algemene conditie. Mogelijk vragen we u om een bloedonderzoek te doen of een hartfilmpje te maken (ECG).

Stap 3

Operatie

Op de dag van de operatie blijft u nuchter. Eenmaal bij ons in de kliniek krijgt u een operatiehemd en –muts aan. Sieraden, horloge, piercings, make-up en nagellak moet u verwijderen. U kunt bij de operatie geen bril of contactlenzen dragen. Draagt u een kunstgebit of hoorapparaat, dan moet u deze ook uit-/afdoen. U kunt wel uw bril of gehoorapparaat meenemen naar de voorbereidingsruimte (holding). In deze ruimte verblijft u voordat u de operatiekamer ingaat.

In de operatiekamer geeft de anesthesioloog de plaatselijke verdoving (spinaal anesthesie). Vlak voordat u geopereerd wordt, stellen we u een aantal controlevragen. We vragen bijvoorbeeld uw naam, geboortedatum en voor welke operatie u komt.

De operatie duurt ongeveer een uur.

Stap 4

Ontslag

Als alles goed verloopt, gaat u de dag van de operatie naar huis. Dit kan als u aan bepaalde criteria voldoet. U moet bijvoorbeeld veilig kunnen lopen met krukken en de wond moet in orde zijn.
U krijgt recepten mee voor medicijnen en verbandmiddelen, als u deze nog niet hebt. Ook ontvangt u een mail van ons voor een controleafspraak bij Orthoparc. Deze controle is ongeveer 6-8 weken na de operatie. Uw heup is dan voor ca. 80 procent hersteld. U laat voorafgaand aan de controle afspraak een röntgenfoto maken.

Stap 5

Revalidatie

De eerste dagen na de operatie is uw heup gezwollen en voelt uw been mogelijk stijf aan, vooral in de ochtend. Dit zal na verloop van tijd minder worden. U kunt de heup de eerste tijd mogelijk wat minder
goed gebruiken. Ook zal de heup nog enige weken pijnlijk zijn. Dit is allemaal normaal. De zwelling en pijn zullen afnemen als u oefeningen doet en regelmatig korte stukjes loopt.
U mag uw been na de operatie direct volledig belasten. De eerste 6 weken loopt u met loophulpmiddelen zoals krukken. Het kan 1 jaar duren voordat uw heup weer volledig is hersteld.

Stap 6

Rapid Recovery-programma

Bij het plaatsen van een heupprothese krijgt u een ruggenprik. Dit is onderdeel van het Rapid Recovery-programma dat wij toepassen. Hierdoor bent u na de operatie sneller op de been en kunt u direct gaan bewegen. De operatie duurt ongeveer 1 uur. U kunt dezelfde dag nog naar huis, maar het is als u wil mogelijk om te blijven overnachten.

Onze specialisten in heupprotheses

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over uw heup operatie in dagbehandeling.

Valt de heupoperatie onder verzekerde zorg?

Uw behandeling bij de klinieken van Orthoparc valt onder verzekerde zorg. U zult echter wel aanspraak maken op uw eigen risico en eventueel verhoogd vrijwillig eigen risico.

Onze medewerkers kunnen u precies vertellen hoe dit werkt.

Neem gerust contact op.

Hoe lang zal mijn heup pijnlijk blijven?

Vaak is de vervelende pijn die wordt veroorzaakt door de slijtage direct weg, echter komt hier tijdelijk ‘operatiepijn’ voor in de plaats. Deze pijn kan goed onderdrukt worden met pijnstillers en zal daarnaast door (gedoseerd) bewegen afnemen. De eerste maanden zal het lichaam nodig hebben om te herstellen. Pijn is dan een nuttig signaal. Het is dan ook niet vreemd dat u (af en toe) nog wat pijn zult voelen. Soms voelt u een doffe pijn na een lange wandeling. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie. Pijn bij de eerste stappen na het opstaan, zogenaamde startpijn, kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel wordt vanzelf minder. Pijn betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?

Patiënten met een heupprothese lopen gemiddeld zes weken na de operatie met een loophulpmiddel, maar uitzondering naar minder en meer komen regelmatig voor.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.