Skip to main content

Halve knieprothese

Bij schade aan het gewrichtskraakbeen van de knie, bijvoorbeeld door een trauma of door artrose of slijtage van de knie, kan een knieprothese een uitkomst bieden.

Nadat u met uw behandelend orthopedisch chirurg alle voors- en tegens heeft besproken, kan er gekozen worden voor een halve- of totale knieprothese.

Op deze pagina vindt u informatie over de halve knieprothese, ook wel een hemi-knieprothese genoemd.

Plan direct een afspraak

Waar moet u aan voldoen?

Wanneer er sprake is van slijtage aan, òf alleen de binnenste compartimenten (mediale zijde), òf alleen de buitenste compartimenten (laterale zijde) van de knie, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor het plaatsen van een halve knieprothese.

Doorgaans wordt er gekozen voor een halve knieprothese als er slijtage te zien is van het compartiment aan de binnenzijde van uw knie, dit noemen wij ook wel mediale gonartrose.

Verder is een vereiste bij het plaatsen van een halve knieprothese dat uw voorste kruisband intact en stabiel is.

Hoe stellen we vast of u in aanmerking komt?

Om vast te stellen of u in aanmerking komt voor het de plaatsing, wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan en o.a. röntgenfoto’s afgenomen.

In enkele gevallen kan het voorkomen dat de orthopedisch chirurg – tijdens de operatie – alsnog ervoor kiest voor een totale knieprothese. Vaak heeft dit te maken met een verminderde kwaliteit van het gewrichtskraakbeen aan de buitenzijde van het kniegewricht.

Dit zijn onze orthopeden die gespecialiseerd in zijn in knieprotheses

Voordelen

Er zijn een aantal voordelen ten opzichte van een totale nieuwe knie:

Er zijn een aantal voordelen ten opzichte van een totale nieuwe knie:

  • Minder ingrijpende operatie. De operatie om een halve nieuwe knie te plaatsen is minder ingrijpend dan bij een totale knieprothese. Hierbij wordt er maar één meniscus (van de twee die in uw knie zitten) verwijderd en worden alle kruisbanden bespaard.
    Ter vergelijking: bij een totale knieprothese wordt het hele gewrichtskraakbeen vervangen. Ook de voorste kruisband en de menisci worden verwijderd.
  • Snellere revalidatie. Doordat dit een minder ingrijpende operatie is, zal de revalidatie sneller gaan dan bij een totale nieuwe knie.
  • Betere buiging van de knie. Doorgaans kunt u de knie na het plaatsen van een halve knieprothese uw knie verder buigen dan na de plaatsing van een totale knieprothese.
  • Minder pijn. Wij hoeven tijdens de plaatsing van de halve knieprothese de knie minder ver te openen en een groot deel van uw eigen kraakbeen en structuren blijft behouden. Dit zorgt voor meer gevoel met uw eigen knie en een vlotter herstel.

Nadelen

Er zijn ook een aantal nadelen bij een halve knieprothese.

Het kan voorkomen dat er, nadat de halve knieprothese is geplaatst, in de loop van de tijd alsnog een totale knieprothese geplaatst moet worden. Dit kan komen doordat:

  • De andere “eigen” zijde van de knie ook gaat slijten.
  • De halve prothese niet goed zit en daardoor klachten geeft.

Het vervangen van een halve knieprothese door een totale knieprothese wordt een revisie genoemd.

Hoe lang gaat een hemi knieprothese mee?

De levensduur van een halve knieprothese is gemiddeld 10 tot 15 jaar.

Maak een afspraak

Wilt u contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.

Hoeveel pijn doet een halve knieprothese?

Vaak is de vervelende pijn die wordt veroorzaakt door de slijtage direct weg, echter komt hier tijdelijk ‘operatiepijn’ voor in de plaats.

Deze pijn kan goed onderdrukt worden met pijnstillers en zal daarnaast door (gedoseerd) bewegen afnemen.

De eerste maanden zal het lichaam nodig hebben om te herstellen. Pijn is dan een nuttig signaal. Het is dan ook niet vreemd dat u (af en toe) nog wat pijn zult voelen.

Soms voelt u een doffe pijn na een lange wandeling. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie. Pijn bij de eerste stappen na het opstaan, zogenaamde startpijn, kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel wordt vanzelf minder.

Pijn betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Operatiemethoden

PSI

PSI staat voor ‘patiënt specifiek instrumentarium’. Dit houdt in dat er een op maat gemaakte mal wordt gebruikt voor het uitlijnen van de prothese en het bepalen van de zaagvlakken in het bot.

Wanneer uw arts en u zijn overeengekomen welke operatietechniek er toegepast gaat worden tijdens de operatie, kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor de Signature Methodiek.

Bij deze methode wordt voorafgaand aan de operatie een MRI-scan gemaakt van uw hele been (vanaf enkel tot en met heup). Aan de hand van deze MRI-beelden wordt er voor u een op maat gemaakte mal geproduceerd (de PSI), welke essentieel is voor bepalen van de zaagvlakken in uw bot en het uitlijnen van de knieprothese.

Er kan nu van tevoren worden bepaald welke maat prothese er geplaatst dient te worden. Door de computergestuurde uitlijning hoeven er tijdens de operatie geen metalen intramedullaire staven in het bot geboord te worden, dit versnelt de ingreep en verkort de operatieduur.

De behandelend orthopeed zal met u bespreken of deze methode voor u een optie is. Deze methode is niet mogelijk wanneer u een revisie knieprothese krijgt (van een halve naar een totale knieprothese).

Klassieke uitlijning

Bij klassieke uitlijning van de knieprothese worden de uitlijning en zaagvlakken tijdens de operatie bepaald.

De stand van de prothese en de uitlijning van de been-as wordt gedaan aan de hand van een staaf in het bovenbeen. De opening die hierdoor ontstaat in het bot van het bovenbeen wordt weer netjes gedicht.

De behandelend orthopeed bepaalt samen met u welke uitlijntechniek het meest geschikt is in uw geval. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Klantcase

Knieprothese door dr. Siebren Tigchelaar

Na drie jaar van veel pijn en ongemak (veel fysio en een MRI en CT scan in ander ziekenhuis) ben ik begin december bij Orthoparc terecht gekomen. Ik ben in Orthoparc geopereerd door dr. Tigchelaar. Mijn ervaringen met hem zijn goed, empatisch, luistert goed naar je verhaal en zelfs in de weekenden en avonden bereikbaar bij nood. Bij Orthoparc zijn directe en korte lijntjes, je wordt snel geholpen en iedereen zorgt echt goed voor je. Mocht mijn andere knie ook ooit geopereerd moeten worden zal ik dit zeker weer laten doen door dr. Tigchelaar bij Orthoparc!

Zo ziet een operatie eruit bij een nieuwe halve knie

  • U krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik of eventueel narcose.
  • De orthopedisch chirurg maakt een snee om bij uw kniegewricht te komen.
  • De chirurg bepaalt hoe de zaagvlakken zullen worden zodat de prothese op de juiste manier in uw beenas kan worden geplaatst.
  • De knieprothese wordt geplaatst. Deze prothese bestaat uit twee metalen delen die op het boven- en onderbeen worden gecementeerd met botcement. Tussen de metalen delen wordt een hard plastic plaatje geplaatst.
  • Dit plastic plaatje is een polyethylene insert, die als het ware uw gerichtskraakbeen vervangt en ervoor zorgt dat het compartiment van uw bovenbeen op de juiste manier over het compartiment van het onderbeen beweegt.
  • Alvorens de definitieve prothese wordt geplaatst wordt er tijdens de operatie een ‘proef’ prothese geplaatst zodat de beweeglijkheid en stabiliteit van de knie getest kan worden.
  • Wanneer de ‘proef’ prothese op de juiste manier in uw beenas past wordt de definitieve prothese steriel uitgepakt en in uw been geplaatst.
  • Tot slot sluit de orthopedisch chirurg alle structuren rondom het kniegewricht en wordt uw huid gehecht met krammen (nietjes).

Dit kunt u verwachten na de operatie

Na de operatie, wanneer u weer bijgekomen bent en/of de ruggenprik is uitgewerkt, start de revalidatie direct. Dit gebeurt onder leiding van een oefen-/fysiotherapeut. Samen nemen jullie de belangrijke documentatie met betrekking tot de revalidatie door en oefenen jullie om toe te werken naar het vertrek uit de kliniek naar uw eigen huis.

Het is belangrijk dat u verantwoord naar huis kunt vertrekken. Daarvoor moet u voldoen aan bepaalde ontslagcriteria. Wat hiervoor nodig is, bepaalt u in overleg met de therapeut.

Verder is de halve prothese direct 100% belastbaar, er gelden geen bewegingsbeperkingen. Goed om te weten: u mag dus alles doen, maar dat betekent niet dat u alles kunt.

Na de operatie begint het herstel. Dit noemen wij ook wel de postoperatieve revalidatie. Het is verstandig om hierbij een fysio-/oefentherapeut in te schakelen. Meestal vindt een eerste afspraak 1-4 dagen na de ingreep plaats.

Orthoparc werkt samen met veel oefen- en fysiotherapeuten, gevestigd door heel Nederland. De aangesloten praktijken zijn bekend met de revalidatie na een operatie binnen onze kliniek en kunnen u goed begeleiden in de periode na de operatie.

Voordat u bij ons komt op de operatiedag, ontvangt u allerlei informatie van ons. Hier zit ook het revalidatieprotocol bij. Lees deze vooraf goed door. Deel dit protocol met uw eigen therapeut, indien hij/zij niet is aangesloten bij Orthoparc.

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over een halve knieprothese.

Wat kost een halve knieprothese?

De operatie voor een halve knieprothese bij de klinieken van Orthoparc valt onder verzekerde zorg. U zult echter wel aanspraak maken op uw eigen risico (385 euro in 2023) en eventueel verhoogd vrijwillig eigen risico.

Onze medewerkers kunnen u precies vertellen hoe dit werkt.

Neem gerust contact op.

Hoe lang gaat een halve knieprothese mee?

Een halve knieprothese gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee.

Hoe lang zal mijn knie pijnlijk blijven?

Vaak is de vervelende pijn die wordt veroorzaakt door de slijtage direct weg, echter komt hier tijdelijk ‘operatiepijn’ voor in de plaats. Deze pijn kan goed onderdrukt worden met pijnstillers en zal daarnaast door (gedoseerd) bewegen afnemen. De eerste maanden zal het lichaam nodig hebben om te herstellen. Pijn is dan een nuttig signaal. Het is dan ook niet vreemd dat u (af en toe) nog wat pijn zult voelen. Soms voelt u een doffe pijn na een lange wandeling. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie. Pijn bij de eerste stappen na het opstaan, zogenaamde startpijn, kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel wordt vanzelf minder. Pijn betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?

Patiënten met een knieprothese lopen gemiddeld twee tot drie weken na de operatie met een loophulpmiddel, maar uitzonderingen naar minder en meer komen regelmatig voor.

Hoe lang houdt de pijn aan na de plaatsing van een halve knieprothese?

Na de plaatsing van uw halve knieprothese kunt u nog een aantal maanden pijn houden. Vaak ervaart u de eerste paar maanden startpijn (pijn bij de eerste paar stappen) of pijn na lange wandelingen. Deze pijn zou vanzelf weer over moeten gaan na een paar maanden.

Hoe lang blijft mijn been dik?

De zwelling vermindert meestal gedurende na de eerste weken na de operatie. Om te voorkomen dat uw geopereerde been te dik wordt na de operatie is het verstandig om zeker de eerste twee weken de elastische kous te gebruiken.

Vraag meer informatie aan

Twijfelt u of de halve knieprothese de juiste keuze is voor u? Neem gerust contact met ons op, onze specialisten helpen u graag bij het maken van de juiste beslissing.

Neem contact op