Skip to main content

Patellofemorale artrose

Patellofemorale artrose is een vorm van artrose tussen de knieschijf en het bovenbeen. Dit kan zorgen voor pijnklachten, vooral aan de voorkant van de knie en rondom de knieschijf. Op deze pagina leest u wat de verschillen zijn met artrose in de gehele knie, wat de oorzaak van patellofemorale artrose is, welke symptomen u kunt herkennen en welke behandelingen er zijn.

In het kort:

  • Patellofemorale artrose is goed te behandelen met fysiotherapie en aanpassingen van de leefstijl.
  • In ernstigere gevallen is een operatie mogelijk waarbij een patellofemorale prothese wordt geplaatst.
Neem contact met ons op
Patellofemorale artrose

Wat is patellofemorale artrose?

Patellofemorale artrose is een vorm van artrose, oftewel slijtage, achter de knieschijf. Om te begrijpen hoe en waar deze slijtage optreedt, leggen we eerst kort uit hoe de knieschijf werkt.

De knieschijf loopt door een gootje (de trochlea) in het dijbeen. Bij het buigen en strekken van de knie, beweegt de knieschijf heen en weer in het gootje.

De achterzijde van de knieschijf en het gootje van het bovenbeen zijn bedekt met kraakbeen, net als de rest van het bot in het kniegewricht. Wanneer u uw knie buigt en strekt, zorgt dit kraakbeen ervoor dat alle botten soepel over elkaar heen kunnen glijden.

Bij patellofemorale artrose is het gewrichtskraakbeen achter de knieschijf of van het gootje versleten.

Goed om te weten: We noemen het geïsoleerde patellofemorale artrose als er kan worden vastgesteld dat het kraakbeen op deze plek is versleten en het kraakbeen in de rest van de knie niet is aangedaan.

Onze specialist bij patellofemorale artrose

Siebren Tigchelaar is onze orthopedische chirurg, gespecialiseerd in operaties bij patellofemorale artrose.

“Patellofemorale artrose is vaak het eindstadium van een traject met al vele jaren klachten rondom de knieschijf. Bij deze vaak wat jongere patiënten is een patellofemorale prothese een goede optie, zonder dat je meteen de hele knie hoeft te vervangen.”

Maak een afspraak

Wilt u contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.

Oorzaak patellofemorale artrose

Er zijn verschillende oorzaken voor patellofemorale artrose. De meest voorkomende oorzaken zijn overbelasting, een afwijkende sporing of instabiliteit van de knieschijf. Lees hier meer over afwijkende sporing en instabiliteit.

Bij een afwijkende sporing of instabiliteit van de knieschijf glijdt de knieschijf niet mooi door het gootje, waardoor bij beweging van de knie een hogere druk komt te staan op het kraakbeen. Hierdoor ontstaat vervolgens slijtage.

Bij mensen met instabiliteit van de knieschijf ontstaat bij elke dislocatie van de knieschijf in meer of mindere mate schade aan het kraakbeen, wat uiteindelijk leidt tot patellofemorale artrose.

Symptomen

De symptomen van patellofemorale artrose zijn:

  • Pijn die voornamelijk voelbaar is aan de voorkant van de knie. Wel kan de pijn uitstralen naar de knieholte of de buitenkant van de knie.
  • Patellofemorale artrose kenmerkt zich verder door pijn die erger wordt tijdens het wandelen op ongelijke grond, bij traplopen (trap op en trap af) en bij het opstaan. Ook komen pijnklachten vaak voor bij langdurig zitten met gebogen knieën, zoals een lange autorit.
  • Ook bij het sporten kan er pijn aan de voorkant van de knie optreden; dit komt vaak voor bij oefeningen met een zwaardere belasting op het patellofemorale gewricht, zoals bij sprongoefeningen, squats of lunges.

Verder is er een verschil tussen algemene artrose van de knie en patellofemorale artrose.

Bij algemene slijtage van de knie is de pijn vaak vooral voelbaar aan de binnen- of buitenzijde van de knie en eventueel de knieholte en/of straalt de pijn uit naar het onderbeen.
Bij patellofemorale artrose is het gewricht waar de knieschijf en het dijbeen samenkomen versleten.

Hoe wordt patellofemorale artrose vastgesteld?

Patellofemorale artrose is doorgaans goed vast te stellen op basis van uw klachten, lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto. In sommige gevallen is een aanvullende MRI-scan nodig.

Er wordt door de orthopedische chirurg altijd eerst onderzoek gedaan, om vast te stellen waar in de knie de slijtage zich bevindt. Op basis daarvan kan er een diagnose worden gesteld, en zal er in overleg met u een passende behandeling worden gekozen.

Wanneer u met pijnklachten bij een orthopedisch chirurg komt, zal er eerst lichamelijk onderzoek worden verricht. Daarna wordt door middel van röntgenfoto’s of zo nodig een MRI-scan vastgesteld waar uw pijnklachten vandaan komen. Indien er alleen sprake is van slijtage van de knieschijf of het gootje in het bovenbeen, krijgt u de diagnose ‘patellofemorale artrose’.

Als de slijtage zich ook in de rest van de knie bevindt, spreken we van algemene artrose van de knie.

Heeft u pijnklachten die passen bij slijtage aan de knieschijf? Neem gerust contact met ons op voor advies.

Neem contact met ons op

Maak een afspraak

Wilt u contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Patellofemorale artrose is doorgaans goed te behandelen met een niet-operatieve behandeling, zoals fysiotherapie en het aanpassen van de levensstijl. Het doel is om de belastbaarheid van het patellofemorale gewricht te vergroten en de belasting op het gewricht te verlagen.

  • De belastbaarheid vergroot u door middel van fysiotherapie en eventueel pijnstilling;
  • De belasting vermindert u door het aanpassen van uw levensstijl en zo nodig af te vallen bij overgewicht.

Fysiotherapie
Bij fysiotherapie krijgt u oefeningen om de spieren rondom de knie te rekken en te versterken. Na een aantal sessies zal de pijn in de meeste gevallen afnemen.

Aanpassen levensstijl
Om de pijnklachten te verminderen, is het raadzaam om bepaalde activiteiten te vermijden. Een voorbeeld hiervan is om te minderen met sporten die een grote impact hebben op de knie (zoals volleybal). Ook squats en lunges kunnen beter worden vermeden.

Indien u overgewicht heeft, kan afvallen helpen om de impact op de knie te verminderen.

Wanneer is een operatie mogelijk?

Indien een niet-operatieve behandeling onvoldoende effect heeft, kunt u in aanmerking komen voor een operatieve behandeling.

Neem direct contact met ons op.

Patellofemorale prothese

Bij ernstige slijtage kan er gekozen worden voor een patellofemorale prothese. Bij het plaatsen van een patellofemorale prothese wordt alleen het versleten deel van de knie vervangen. Alle gezonde stukken in de knie blijven intact.

De voordelen van een patellofemorale prothese ten opzichte van een totale knieprothese zijn:

  • Een kortere revalidatieperiode;
  • De natuurlijke bewegingen in uw knie blijven grotendeels intact;
  • Betere functie en terugkeer naar een hoger activiteitenniveau.

Onderstaand een afbeelding (bron: Zimmer Biomet – Patello Femoral joint systems) van de patellofemorale prothese.

patellofemorale prothese

Mocht uit onderzoek blijken dat ook andere stukken in de knie versleten zijn, dan kan het zijn dat een totale knieprothese voor u een betere oplossing is.